Kako ta praksa izgleda u praksi?

Od prijave do završne ceremonije studentskih praksi – evo sve crno na bijelo/zeleno kako izgleda CROZ Ljetni akcelerator, nema mjesta neizvjesnosti. Doduše, nismo sveznajući pa ako ti i usfali koji detalj, javi nam se i pitaj – grizemo samo kekse, ne i ljude.

Korak prvi

Prijava na Ljetni akcelerator

Težina

5%

Prijaviš se na Ljetni akcelerator jer nemaš što izgubiti:

  1. uploadaš životopis i upišeš ime, prezime, mail (obavezno nam pošalji svoj kod ili drugi uradak ako imaš za pohvaliti se jer ti to može biti joker za prolazak dalje)
  2. označiš na koju se poziciju prijavljuješ i koji grad (Zagreb, Rijeka ili Zadar)
  3. (po izboru) objasniš zašto baš CROZ i zašto baš ti

P.S. ove godine si malo zakasnio pa preporučujemo da se dogodine prijaviš što prije i direktno na oglas bez čekanja da fakulteti objave oglase za praksu jer ćeš imati više vremena za uroniti u cijeli proces (zadatak, intervju…)

Petar:

Sve je bilo jako ugodno, razgovor je bio super friendly i komunikacija mi je bila neočekivano brza tako da što se mene tiče sve pohvale. Generalno, što je dalje cijeli proces išao, to mi se više sviđao CROZ.

Više o prijavi

Pregled prijava (ti čekaš, mi delamo)

Težina

10%

Trudimo se što brže pregledati prijavu i odgovoriti na nju, a brzina ovisi i o tome kad nam se prijaviš. Dakako, što si ti brži s prijavom, to smo i mi brži s odgovorom jer veliki dio ekipe čeka zadnji tren za prijaviti se. I da, javimo se povratno apsolutno svima (provjeri Junk mail i ostale foldere/tabove).

Paulo:

Prijava je prošla odlično, obrađena vrlo brzo, kao i dogovaranje termina intervjua. Sve brzo i jednostavno, bez kompliciranja.

Dobra pjesma dok čekaš rezultate

Korak drugi

Zadatak

Težina

50%

Bez obzira na (ne)iskustvo, kroz zadatak imaš priliku pokazati kako se snalaziš u rješavanju problema te provjeriti kako ćeš provesti čitavo ljeto, a možda i više. Bez brige, zadaci nisu (pre)teški, čak su i zabavni, a nije potrebno znanje iz kvantne mehanike ili komparativne književnosti, niti tražimo da rješenje bude savršeno. Važno nam je da razumiješ ono što radiš i zašto to radiš.

Dokaz je naš praktikant Ivan koji nije bio zadovoljan rješenjem, ali se ipak izborio za svoje mjesto u Ljetnom akceleratoru. I još jednom potvrda da je bolje što ranije se prijaviti. 🙂

Ivan: 

Super mi je pristupačnost i pomoć koju sam mogao dobiti tijekom rješavanja zadatka, osobno bih volio da sam imao još koji dan jer sam se s većinom tema prvi put susreo (a bilo je vrijeme ispita) pa na kraju i nisam bio u potpunosti zadovoljan kako sam riješio zadatak.

Važna nam je kvaliteta, ne brzina rješenja.

Korak treći

Razgovor ugodni

Težina

15%

Sat vremena prepun pitanja i odgovora, ali sve opušteno i ljudski. Pitaj sve što te zanima, i mi ćemo isto. Ideja razgovora je da se upoznamo i vidimo pašemo li međusobno. Cilj nam nije da te „izrešetamo“ i prestravimo, već da saznamo što želiš i što znaš i kako se tvoja znanja i želje mogu uklopiti u Ljetni akcelerator. 

Najbolji savjet koji ti možemo dati: budi svoj, kaži ono što stvarno misliš, a ne što misliš da mi želimo čuti. Ova druga taktika obično dovede do špranciranih odgovora pa se izgubiš u masi umjesto da se istakneš.

Lana:

Na samome razgovoru za posao je također bila opuštena atmosfera, imala sam priliku reći sve što sam htjela i razgovor je bio jako dobro osmišljen. Sviđa mi se dobivanje zadatka u procesu selekcije jer to ipak daje određenu dozu ozbiljnosti, ali i uvida što će se točno raditi na praksi.

Budi poseban, ali ne baš kao ona.

Korak četvrti

Ponuda!!!

Težina

0%

Najslađi dio ovog prekrasnog procesa, i tebi i nama. Prihvatiš je i postaješ članom CROZ-ove ekipe. Ili je odbiješ (iako ne vidimo zašto bi to napravio). Živi bili pa vidjeli. 🙂

Ivan:

I got the offer I couldn’t refuse. Da sam znao koliko ću naučiti, prihvatio bih i duplo manju ponudu. 😉

The answer is yes.

Korak peti

Market of Skills

Težina

60%

Prvi dan prakse. Upoznaješ mentore i kolege te biraš projekt koji najviše odgovara tvojim interesima i skillovima. Data i sistem inženjeri nemaju taj teret biranja projekta, ali to im praksu ne čini ništa manje zabavnom, garantiramo.

Maja:

Market of Skills bio je super pogled u ono što nas je očekivalo tijekom praksi: puno rada i novog znanja uz opuštenu atmosferu i odlične mentore. Svidjelo mi se što je svaki projekt i tim imao svoju posebnu temu i stil pa je svatko mogao odabrati nešto za sebe.

Kako ugrabiti željeni projekt?

Korak šesti (još tri)

Školice

Težina

32%

Prva 2 tjedna idu školice da svima osiguramo temeljna znanja koja će dalje širiti kroz konkretan rad. Svi studenti prođu radionicu o Scrumu i agilnom pristupu, a zatim developeri uče o Gitu, Springu, Angularu ili Reactu, data inženjeri o podatkovnim sustavima, analizi i vizualizaciji podataka, dok poslovni analitičari pišu User Storyje, razvijaju kriterije prihvaćanja (acceptance criteria) i razne BA tehnike te pronalaze načine za kreativno vizualiziranje…

Manuela:

Školice vode iskusni CROZ-ovci, dosta njih su i sami studenti, tako da nema straha od „glupih“ pitanja. Školice služe i za upoznavanje kolega, a učenje tehnologija u detalje odvija se kroz naredne tjedne uz pomoć mentora.

Najvažniji dio školice je - vrhunski predavač

Korak sedmi (još dva)

Rad na projektu u timu

Planiranje, razvijanje, analiziranje – svakim danom, od početka do kraja prakse. Ali prije nego što počnemo s radom, popijemo kavu, doručkujemo i odradimo brzinski dnevni sastanak.

Svaka dva tjedna imamo tzv. Sprint review sastanak i retrospektivu. Analiziramo što smo do sada napravili, dajemo jedni drugima feedback, tražimo što je moglo biti bolje (tehnički, ali i timski i organizacijski) i planiramo što će se raditi u idućem sprintu. #samoagilno

Marija: 

Tijekom prakse moj je tim radio na unaprjeđenju poslovanja jedne od vodećih poslovnih kompanija. Poboljšali smo svoje vještine u SQL-u koristeći različite sustave kao što su Oracle, DB2 i My SQL. Uz to, naučili smo zašto je dimenzionalno modeliranje postalo vodeća arhitektura za izgradnju integriranih DWH/BI sustava. No, najvažniji od svega bio je timski rad.

Trajanje: 9 tjedana

Izazovni projekti

Trudimo se da teme projekata budu zanimljive i izazovne studentima bez (puno) radnog iskustva. Složeniji su nego projekti na faksu, ali ipak malo manje zahtjevni nego “pravi” projekti u CROZ-u.

#samoagilno

Daily, Sprint planning, Sprint review, retrospektiva… Agilnih ceremonija na bacanje, sve kako bi tim bio u skladu, a feedback (na aplikaciju i rad svakog u timu) pravovremen i redovit.

Ekstra mentori

Em tehnički potkovani, em ljudine, em spremni dijeliti znanje šakom i kapom. Daju ti slobodu u radu, ali paze da ne zaglibiš duboko. Tu su za sva pitanja, nedoumice i podršku.

Korak osmi (još jedan!)

Ponuda br. 2

Težina

2%

Ako si tijekom ljeta zasukao rukave i fino se uklopio u ekipu, mentori će ti ponuditi nastavak rada u CROZ-u. Ako si i ti zadovoljan viđenim, prihvatiš i drugu ponudu – win-win, avantura se nastavlja.

Miro:

Najveći uspjeh na praksama za mene je dobivanje ponude za nastavak rada u CROZ-u, poziv da budem demonstrator (suradnja CROZ-a i FER-a u nastavi), nova poznanstva s jako dragim ljudima, i naravno – SUPRA u koju smo utočili i srce i dušu.

Ožeži!

I korak zadnji!

Student Show Off
& Student Party On

Cjelodnevno događanje na kojem studenti prezentiraju svoje projekte svim CROZ-ovcima. Naravno, nemamo klasične PowerPoint prezentacije, već prave male „sajmove“ sa štandovima, promotivnim materijalima, slatkišima, raznim tekućinama i sličnim mamilicama.

I svaki dobro odrađen posao zaključi se kvalitetnom proslavom pa tako i Ljetni akcelerator.

Virtualno putovanje kroz CROZ-ov Ljetni akcelerator završeno, sad je vrijeme za ono pravo.

Što je to Virtual Job Fair?