Info

CROZ razvija informatičko rješenje za društveno korisne projekte

By January 31, 2022 March 29th, 2022 No Comments

CROZ-ovci vole dijeliti svoje znanje i iskoristiti ga za pomoć u razvoju i digitalizaciji društveno korisnih projekata. Zato će besplatno razviti i donirati programsko rješenje (web stranicu, aplikaciju, računalni sustav) koji će unaprijediti rad udruge. Rješenje će biti razvijeno u okviru Ljetnog akceleratora.

 

 

Tko smo i što želimo postići?

CROZ je hrvatska informatička tvrtka koja iza sebe ima više od 1000 uspješno odrađenih projekata u Hrvatskoj i inozemstvu. Za velike tvrtke sa složenim sustavima (banke, telekome, osiguranja, javni sektor…) razvijamo softver po mjeri, savjetujemo ih kako poslovanje preseliti u cloud ili organizirati prema suvremenim DevOps i agilnim praksama te kako učinkovito koristiti umjetnu inteligenciju ili obrađivati velike količine podataka. Ukratko, pomažemo iskoristiti tehnologiju za bolje i pametnije poslovanje.

Istovremeno, u CROZ-u smatramo da je naša obveza pridonijeti razvoju i unaprjeđenju šire društvene zajednice i očuvanju okoliša. Već godinama umjesto kupovine božićnih poklona doniramo sredstva udrugama, bolnicama i ostalim organizacijama, u suradnji s HDLU-om potičemo rad mladih umjetnika koji svoje radove objavljuju na pročelju naše zgrade, pomažemo Inkluzivnoj farmi u Petrinji, a prošle godine razvili smo više informatičkih rješenja koja pomažu udrugama i organizacijama u sklopu našeg Ljetnog akceleratora.

Ljetni akcelerator je program studentskih praksi koji obuhvaća timove studenata koji pod budnim okom iskusnih mentora bruse znanja i vještine istovremeno razvijajući programska rješenja. Tako smo prošle godine izradili web aplikacije za udruge Mali zmaj i RODA te za projekt ICT-AAC (Kompetencijska mreža zasnovana na informacijsko-komunikacijskim tehnologijama za inovativne usluge namijenjene osobama sa složenim komunikacijskim potrebama). Više o tim projektima možete pronaći na linku: https://ljetniakcelerator.croz.net/drustveno-korisni-projekti/.

Za bolje razumijevanje evo i kratki primjer problema koji možemo riješiti u sklopu Ljetnog akceleratora:

Janica radi u udruzi koja okuplja preko 100 volontera i volonterskih akcija, a pomaže siromašnoj i nezbrinutoj djeci. Janica je redovito zatrpana papirima, izvještajima, volonterskim ugovorima, mailovima u kojima se dogovaraju pojedine akcije… Kad bi barem Janičina udruga imala pouzdanu aplikaciju koja skoro sve sama radi tako da Janica i kolege mogu svo svoje vrijeme uložiti u osmišljavanje novih akcija i projekata, povlačenje novaca iz EU fondova i pomaganje djeci…

Prijeđimo na poantu priče: Ako imate ideju za programsko rješenje koje bi vam moglo pomoći u radu da budete još društveno korisniji, javite se na ovaj poziv.

 

 

Što očekujemo od vas?

U sklopu Ljetnog akceleratora 2022. u periodu od sredine srpnja do kraja rujna CROZ će razviti programska rješenja primjenom agilne metodologije što obuhvaća: poslovnu analizu, osmišljavanje dizajna i funkcionalnosti (design thinking), izradu skica ekrana, UX dizajn, UI development, back-end i front-end development, testiranje i deploy programskog rješenja te redovitu komunikaciju s korisnicima. Znamo da smo nabacili puno stručnih termina, ali ne tražimo od vas da znate što to sve znači jer je to naša ekspertiza i mi ćemo vas voditi kroz cijeli proces razvoja softvera dok ćete vi nas upoznati s vašim poslovnim procesima i potrebama.

Najvažnije nam je da organizacija koju prijavljujete djeluje na području Republike Hrvatske i da je aktivna u društvenom djelovanju. Prednost imaju neprofitne organizacije čiji su korisnici djeca, mladi, osobe s poteškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom, no ako imaš super ideju koja će učiniti naše društvo boljim, pomoći nekoj od ugroženih društvenih skupina, promicati kulturu i umjetnost ili unaprijediti obrazovanje, javi nam se. Nećemo samo zbog tehnikalija odbiti sudjelovanje u kvalitetnoj i pozitivnoj priči.

Vaše obveze su jednostavne (jer cijenimo pragmatičnost) i nužne kako bi programsko rješenje bilo funkcionalno (jer želimo da stvarno koristite rješenja koja razvijemo tijekom ljeta):

 

 • bit ćete aktivan dio tima tijekom realizacije projekta što znači da trebate biti na raspolaganju razvojnom timu za inicijalne radionice, testiranje te davanje redovitog feedbacka nužnog za agilan razvoj softvera
 • dopustit ćete nam da javno objavljujemo podatke o našoj suradnji i napretku projekta kako bismo nastavili širiti pozitivne primjere suradnje.

Ono što očekujemo od vaše organizacije kako bismo bili sigurni da se naša dobra namjera ne iskoristi u loše svrhe:

 

 • da barem godinu dana aktivno djeluje u skladu sa svojim djelatnostima i ciljevima
 • da posluje uredno u skladu sa zakonima i načelima dobrog upravljanja te transparentno kroz javnu objavu financijskih i programskih izvještaja
 • da se protiv odgovornih osoba ne vode kazneni i drugi postupci.

U prijavi ćemo vas pitati da potvrdite ove navode, a tijekom obrade zadržavamo pravo provjere navedenog.

 

 

Kako se možete prijaviti?

Prijaviti se možete online na adresi https://forms.gle/KdQLkH6mu7kNa5DE9 bez troškova prijave. Potrudili smo se pojednostaviti obrazac za prijavu, a vas molimo da dobro razmislite te detaljno i razumljivo opišete vaše potrebe i probleme koje želite riješiti pomoću aplikacije koju bismo izradili u sklopu Ljetnog akceleratora. To nam je važno da znamo koliki je opseg posla i jesu li tehnologije s kojima radimo odgovarajuće za rješavanje pojedinog problema. Također, u prijavi ćete navesti i koliko ste u mogućnosti samostalno preuzeti održavanje i brigu o aplikaciji koja će se izraditi kroz našu donaciju.

Kako bismo mogli dobiti dojam o utjecaju i aktivnostima vaše organizacije, u prijavi tražimo od vas i informacije o samoj organizaciji te projektima koje ste proveli – molimo vas da budite sažeti i direktni u tim opisima. 🙂

Rok za prijavu je 27. veljače 2022. u 23:59.

Nema ograničenja u broju prijava (projekata) po prijavitelju, ali je potrebno svaku prijavu predati na posebnom obrascu. Sadržaj zaprimljenih prijava neće biti javno objavljen kako bismo zaštitili vaše ideje i osobne podatke.

Evaluacija prijava vršit će se prema sljedećim kriterijima:

 

 • dosegu programskog rješenja (broj korisnika) i društvenom utjecaju
 • vremenu potrebnom za izradu rješenja
 • tehničkim odrednicama
 • kreativnosti prijedloga
 • dostupnosti sličnih rješenja na tržištu
 • kompleksnosti održavanja aplikacije.

Vjerujemo da će realizacija svih prijavljenih ideja biti društveno korisna, no zadržavamo pravo odabira onih koji će ući u konačnu realizaciju. Naš cilj je napraviti najviše u zadanim vremenskim, resursnim te ostalim relevantnim okvirima. Želimo odabrati i implementirati rješenje koje će biti, ne samo društveno korisno, već i moderno, jednostavno za korištenje te dugoročno održivo iz perspektive održavanja postojećih funkcionalnosti kao i nadogradnje s novim funkcionalnostima u budućnosti.

Budite spremni i na naše ideje i prijedloge kako učiniti tu buduću aplikaciju boljom i korisnijom. Možda ćemo u konačnici zajedno osmisliti aplikaciju koja neće biti samo korisna vašoj, već i drugim udrugama, to bi zaista bilo izvrsno!

Krajnji rok za objavu rezultata je 28. ožujka 2022. Rezultati će biti objavljeni na mrežnim stranicama tvrtke (www.croz.net), a svakako ćemo direktno kontaktirati prijavitelje s informacijom o rezultatima natječaja jer ako vi uložite svoje vrijeme i trud u prijavu, pošteno je da je mi pažljivo pročitamo, evaluiramo i povratno vam se javimo.

Svjesni smo da vjerojatno nismo obuhvatili sve moguće slučajeve. Upravo zato smo otvorili mail adresu pa vas molimo da sva vaša pitanja, prijedloge i nedoumice javite na mail: akcelerator@croz.net do 20. veljače 2022. godine.