Kako ta praksa izgleda u praksi?

Od prijave do završne ceremonije studentskih praksi – evo sve crno na bijelo/zeleno kako izgleda CROZ Ljetni akcelerator. Nema mjesta neizvjesnosti. Ako koji detalj i usfali, svi koji se jave dobiju i odgovor.

Grizemo samo kekse, ne i ljude.

Korak prvi

Prijava na Ljetni akcelerator

Težina

5%

Prijava na Ljetni akcelerator, nema se što izgubiti. Prijave su otvorene do kraja svibnja, ali ide se po principu “tko prvi, njegova djevojka” pa preporučujemo da ne oklijevaš. 😊Nismo prezahtjevni, samo trebaš:

  1. uploadati životopis i upisati ime, prezime, mail (obavezno nam pošalji svoj kod ili drugi uradak ako imaš za pohvaliti se jer ti to može biti joker za prolazak dalje)
  2. označiti na koju se poziciju prijavljuješ i za koji grad (Zagreb, Rijeka, Zadar ili Osijek)
  3. (po izboru) objasniti zašto baš CROZ i zašto baš ti
  4. objasniti kojim si kanalima došao do Ljetnog akceleratora

Petar:

Sve je bilo jako ugodno, razgovor je bio super friendly i komunikacija mi je bila neočekivano brza tako da, što se mene tiče, sve pohvale. Generalno, što je dalje cijeli proces išao, to mi se više sviđao CROZ.

Savjeti HR-uša

Pregled prijava (ti čekaš, mi delamo)

Težina

10%

Uvijek se trudimo što brže pregledati prijavu i odgovoriti na nju, a brzina ovisi i o tome kada nam se prijaviš. Dakako, što si ti brži s prijavom, to smo i mi brži s odgovorom jer veliki dio ekipe čeka zadnji tren za prijaviti se. I da, javimo se povratno apsolutno svima (provjeri Junk mail i ostale foldere/tabove).

Iva:

Prva stvar koja mi se svidjela je brzina odgovora HR-uša, dostava svih potrebnih informacija i opušten ton razgovora zbog kojeg cijeli selekcijski postupak prolazi najbezbolnije moguće.

Dobra pjesma dok čekaš rezultate

Korak drugi

Zadatak

Težina

55%

Kroz zadatak imaš priliku pokazati kako se snalaziš u rješavanju problema te provjeriti kako ćeš provesti čitavo ljeto, a možda i više od toga. Pitaš se zašto zadatak prije intervjua? Zato što dobijemo 400+ prijava za Akcelerator, a 90% životopisa izgleda vrlo slično (s malo i nimalo iskustva, što i očekujemo jer su ovo prakse). I onda nam je najpoštenije poslati svima zadatak tako da svatko dobije priliku, a ne da prolazak u sljedeći krug ovisi o tvojim literarnim vještinama. 🙂

Bez brige, zadaci nisu (pre)teški, čak su i zabavni, a nije potrebno znanje iz kvantne mehanike ili komparativne književnosti, niti tražimo da rješenje bude savršeno. Važno nam je da razumiješ ono što radiš i zašto to radiš. Dokaz je naš praktikant Ivan koji nije bio zadovoljan rješenjem, ali se ipak izborio za svoje mjesto u Ljetnom akceleratoru. I još jednom potvrda da je bolje što ranije se prijaviti. 🙂

Važna nam je kvaliteta, ne brzina.

Ivan: 

Super mi je pristupačnost i pomoć koju sam mogao dobiti tijekom rješavanja zadatka, osobno bih volio da sam imao još koji dan jer sam se s većinom tema prvi put susreo (a bilo je vrijeme ispita) pa na kraju i nisam bio u potpunosti zadovoljan kako sam riješio zadatak.

Lana:

Na samome razgovoru je također bila opuštena atmosfera, imala sam priliku reći sve što sam htjela i razgovor je bio jako dobro osmišljen. Sviđa mi se dobivanje zadatka u procesu selekcije jer to ipak daje određenu dozu ozbiljnosti, ali i uvida što će se točno raditi na praksi.

Korak treći

Razgovor ugodni

Težina

35%

Sat vremena prepun pitanja i odgovora, ali sve opušteno i ljudski. Pitaj sve što te zanima, i mi ćemo isto. Ideja razgovora je da se upoznamo i vidimo pašemo li si međusobno (netehnički dio), ali i da vidimo koliko znaš (tehnički dio). Ne tražimo da nam biflaš definicije, već da pokažeš razumijevanje onoga što radiš. Cilj nam nije da te „izrešetamo“ i prestravimo, već da saznamo što želiš i što znaš te kako se tvoja znanja i želje mogu uklopiti u Ljetni akcelerator. 

Najbolji savjet koji ti možemo dati za netehnički dio: budi svoj, kaži ono što stvarno misliš, a ne što misliš da mi želimo čuti. Ova druga taktika obično dovede do špranciranih odgovora pa se izgubiš u masi umjesto da se istakneš.

#budisvoj

Korak četvrti

Ponuda!!!

Težina

0%

Najslađi dio ovog prekrasnog procesa, i tebi i nama. Prihvatiš je i postaješ članom CROZ ekipe. Ili je odbiješ (iako ne vidimo zašto bi to napravio). Živi bili pa vidjeli. 🙂

Ivan:

I got the offer I couldn’t refuse. Da sam znao koliko ću naučiti, prihvatio bih i duplo manju ponudu. 😉

The answer is yes.

Korak peti

Market of Skills

Težina

35%

Prvi dan prakse. Upoznaješ mentore, kolege i projekte. Kako uvijek volimo eksperimentirati i isprobavati nove stvari, Market of Skills je 2022. izgledao kao pijaca (hrv. tržnica), a nekima se to jako svidjelo.

2023. godine smo simulirali “Brak na prvu”. Skinuli smo teret biranja projekta i tima s vaših pleća da vidimo kako će nam dogovoreni brak funkcionirati. Iz ekperimenta su svi izašli živi i zdravi!

Kako će Market of Skills izgledati ove godine? Mi znamo, a nadamo se da ćeš uskoro saznati i ti.

Maja:

Market of Skills bio je super pogled u ono što nas je očekivalo tijekom praksi: puno rada i novog znanja uz opuštenu atmosferu i odlične mentore. Svidjelo mi se što je svaki projekt i tim imao svoju posebnu temu i stil pa je svatko mogao odabrati nešto za sebe.

Bolji smo i od Gangstera!

Korak šesti (još tri)

Školice

Težina

32%

Kako bi svi imali znanja potrebna za “konkretan” posao, organiziramo razne školice čiji je sadržaj prilagođen i kreiran ovisno i o poziciji i projektu. Naši predavači i mentori potrudit će se da ti sve informacije ”sjednu”. Važno je naglasiti kako se sve školice održavaju u Zagrebu, ali bez brige, logistika je pokrivena. Preostalo vrijeme prakse radiš onsite u gradu koji je naveden u prijavi. Dakle, na tebi je samo da učiš.

Lara:

Školice su dobro stukturirane, imamo vremena da sve prođemo smirenim tempom. Svi su bili vrlo friendly i susretljivi. Super mi je bilo što je sve bilo jako interaktivno i nije bilo suhoparnog predavanja teorije.

Najvažniji dio školice - vrhunski predavač

Korak sedmi (još dva)

Rad na projektu u timu

Planiranje, razvijanje, analiziranje – svakim danom, od početka do kraja prakse. Ali prije nego što počnemo s radom, popijemo kavu, doručkujemo i odradimo brzinski dnevni sastanak.

Svaka dva tjedna imamo tzv. Sprint review sastanak i retrospektivu. Analiziramo što smo do sada napravili, dajemo jedni drugima feedback, tražimo što je moglo biti bolje (tehnički, ali i timski i organizacijski) i planiramo što će se raditi u idućem sprintu. #samoagilno

Marija: 

Tijekom prakse moj je tim radio na unaprjeđenju poslovanja jedne od vodećih poslovnih kompanija. Poboljšali smo svoje vještine u SQL-u koristeći različite sustave kao što su Oracle, DB2 i My SQL. Uz to, naučili smo zašto je dimenzionalno modeliranje postalo vodeća arhitektura za izgradnju integriranih DWH/BI sustava. No, najvažniji od svega bio je timski rad.

Trajanje: 8 tjedana

Izazovni projekti

Trudimo se da teme projekata budu zanimljive i izazovne studentima bez (puno) radnog iskustva. Složeniji su nego projekti na faksu, ali ipak malo manje zahtjevni nego “pravi” projekti u CROZ-u.

#samoagilno

Daily, Sprint planning, Sprint review, retrospektiva… Agilnih ceremonija na bacanje, sve kako bi tim bio u skladu, a feedback (na aplikaciju i rad svakog u timu) pravovremen i redovit.

Ekstra mentori

Em tehnički potkovani, em ljudine, em spremni dijeliti znanje šakom i kapom. Daju ti slobodu u radu, ali paze da ne zaglibiš duboko. Tu su za sva pitanja, nedoumice i podršku.

Korak osmi (još jedan!)

Ponuda br. 2

Težina

2%

Jednostavna matematika. Tijekom ljeta zasučeš ionako kratke rukave + fino se uklopiš u ekipu + postoji projekt na koji te možemo uključiti = mentori će ti ponuditi nastavak rada u CROZ-u. Ako si i ti zadovoljan viđenim, prihvatiš i drugu ponudu – win-win, avantura se nastavlja.

Miro:

Najveći uspjeh na praksama za mene je dobivanje ponude za nastavak rada u CROZ-u, poziv da budem demonstrator (suradnja CROZ-a i FER-a u nastavi), nova poznanstva s jako dragim ljudima, i naravno – naša aplikacija u koju smo utočili i srce i dušu.

Ožeži!

I korak zadnji!

Student Show Off
& Student Party On

Zvanično događanje na kojem studenti prezentiraju svoje projekte svim CROZ-ovcima. Nekad su to klasične PowerPoint ili video prezentacije, nekad pravi mali „sajmovi“ sa štandovima, promotivnim materijalima, slatkišima i ostalim mamilicama.

I svaki dobro odrađen posao zaključi se formalnom ili neformalnom, no svakako kvalitetnom proslavom pa tako i Ljetni akcelerator.

Pogledaj video

Virtualno putovanje kroz CROZ Ljetni akcelerator završeno, uskoro stiže vrijeme za ono pravo.

Prijavi se