Info

Kako doći do ljetne prakse u CROZ-u?

By February 21, 2021 July 2nd, 2024 No Comments

Kako izgleda selekcijski proces za Ljetni akcelerator saznaj iz prve ruke – naše HR-uše glavom i bradom (tj. rukama) napisaše ovaj tekst da te riješe svih pitanja i nedoumica koje ti se motaju po glavi te da ti olakšaju možda i prvu prijavu za praksu/posao.

 

1. Prijava za praksu

Klasika, prijaviš se na oglas. Čak i ako ideš preko FER-ovog sustava za prakse (ili sustava nekog drugog fakulteta), preporučujemo da se prvom prilikom prijaviš i na ovom linku jer ćeš ubrzati proces, a time imati više manevra za rješavanje zadatka i razgovor.

Jedini je obavezni dio prijave priložiti životopis i označiti za koji grad i koju poziciju se prijavljuješ. Ako se želiš prijaviti za više pozicija ili ti je svejedno hoćeš li praksu odraditi u Zagrebu, Rijeci, Zadru ili Osijeku, to nam napomeni u prijavi (motivacijskom pismu).

Znamo da si student i da vjerojatno misliš da nemaš puno toga za napisati u životopisu, ali ni ne očekujemo romane i epove, već osnovne informacije. Pa nam u životopisu napiši: 

  • kontakt podatke – mail i telefon
  • obrazovanje – faks, smjer, godina
  • radno iskustvo – u kojem periodu, što si radio/la (navedi i radno iskustvo koje nije relevantno za poziciju na koju se prijavljuješ, sve se računa, i volontiranje ili samostalno istraživanje, također)
  • Github link na projekt(e) ili bilo koji drugi način da pokažeš svojih ruku djelo koje je relevantno za poziciju na koju se prijavljuješ (primjer specifikacije, završni, diplomski, pa čak i maturalni rad znao je kandidata dovesti do sljedećeg koraka u selekciji).

Ako te muči format životopisa, predlažemo da iskoristiš besplatan i vrlo intuitivan online alat zvan Canva, a ovdje (1, 2, 3, 4, 5, 6) su primjeri jednostavnih i preglednih Canva životopisa koje možeš iskoristiti za prijavu.

Motivacijsko pismo nije obavezan dio prijave, ali može te izdvojiti od ostalih kandidata – ako ne koristiš šprance i uobičajene fraze, već kažeš ono što ti je „na duši.“ Ne trebaš pisati Markove konake, već ravno u glavu zašto se prijavljuješ za praksu. Uobičajene fraze neće ti puno pomoći da se istakneš jer smo se toga nagledali i, da se ne lažemo, mozak nam je otupio na klišeje. ☺

Na kraju te molimo da izdvojiš vremena i kažeš nam gdje si sve čuo za CROZ i naš Ljetni akcelerator kako bismo mogli što pametnije odabrati marketinške kanale koji će nam omogućiti da se dobar glas daleko čuje.

Svečano prisežemo da će svatko tko se prijavi preko linka dobiti odgovor na prijavu – nevjerojatno nam je koliki broj prijava za praksu i posao završi bez ikakvog odgovora. Ako si ti izdvojio/la svoje vrijeme za prijavu, pošteno je da i mi izdvojimo svoje vrijeme za pregled prijave i odgovor na nju.

 

2. Zadatak

Neka te ne prestraši ovaj korak. Cilj je da kroz zadatak vidiš što te to čeka na ljetnoj praksi u CROZ-u i želiš li tako provesti svoje ljeto, a možda i više. ☺ Naravno, i mi ćemo kroz zadatak vidjeti način na koji razmišljaš i rješavaš probleme s kojima ćeš se susresti kod nas.

Ali rješenje ne treba biti savršeno, važno je da razumiješ što radiš i zašto baš tako radiš. Googlanje i postavljanje pitanja ne da je dozvoljeno, već i poželjno, ipak će ti to biti važan dio procesa rješavanja problema i na praksi i u poslu.

Što se prije prijaviš, to ćeš više vremena imati za rješavanje zadatka pa ne oklijevaj s prijavom. Probaj, ništa te neće koštati, a priča se da kroz rješavanje možeš svašta naučiti i da će ti biti korisno i u budućem radu i na faksu, a ne samo u selekciji za CROZ prakse. ☺

 

3. Intervju

Iako iz same prijave možemo puno saznati o tebi, a ti o nama na webu, nema do komunikacije oči u oči. Obećavamo da je razgovor ugodan i opušten jer u CROZ-u tako funkcioniramo – jedino tako možeš dobiti ono najbolje od čovjeka, kad je opušten i u dobroj atmosferi. Na kraju krajeva, cilj nam nije da te „izrešetamo“ i prestravimo, već da saznamo što želiš i što znaš da vidimo kako se možeš uklopiti u ekipu Ljetnog akceleratora te da tebi pružimo sve informacije o praksama i CROZ-u do kojih nisi mogao/la doći prije intervjua.

Razgovor se sastoji od tehničkog i „ljudskog“ dijela, tj. od tehničkih pitanja i pitanja o tvojim željama, očekivanjima, planovima i nadanjima. Tehnička pitanja nisu nikakav bauk – ne trebaš znati odgovore na svako pitanje niti ćemo te bodovati kao da si na ispitu, važno je da razumiješ ono što znaš. Ono što ne znaš, naučit ćeš, još si mlad/a, a zato i imamo prakse.

Za “soft” pitanja imamo jednu jedinu preporuku – budi svoj/a, kaži kako je, ne trudi se zakamuflirati odgovore niti koristiti klišeje. Želimo vidjeti tebe, a ne neku špranciranu sliku idealnog zaposlenika. Ovo svakako nisu eliminacijska pitanja, već pitanja kojima pokušavamo saznati u koji bi se tim uklopio/la i kakvi bi ti projekti i tehnologije odgovarali. Od uljepšavanja i prilagođavanja odgovora nema nikakve koristi jer ćeš u tom slučaju završiti radeći nešto što ne odgovara tvojim željama i očekivanjima te ćeš protratiti svoje ljeto umjesto da ga provedeš radeći nešto što voliš i želiš.

 

4. Ponuda

Najslađi dio selekcijskog procesa, i tebi i nama. Ne treba ništa posebno objašnjavati, nadamo se da ćeš vidjeti kako izgleda.

Disclaimer: moguća su odstupanja u koracima selekcije jer naše HR-uše uvijek individualiziraju procese ovisno o pojedinom kandidatu. 

 

Praktikanti o selekciji za Ljetni akcelerator

Da ne ispadne kako same sebe hvalimo, evo „ispovijesti“ naših bivših praktikanata o selekcijskom postupku:

 

Super mi je pristupačnost tijekom cijelog selekcijskog postupka i pomoć koju sam mogao dobiti od developera tijekom rješavanja zadatka, osobno bih volio da sam imao još koji dan jer sam se s većinom tema prvi put susreo (a bilo je vrijeme ispita) pa na kraju i nisam bio u potpunosti zadovoljan kako sam riješio zadatak.

Sve je bilo jako ugodno, razgovor je bio super friendly i komunikacija mi je bila neočekivano brza tako da što se mene tiče sve pohvale. Generalno što je dalje cijeli proces išao, to mi se više sviđao CROZ.

Pohvalila bih komunikativnost, brze odgovore i spremnost na pomoć svih koji su sudjelovali u procesu selekcije i davanju informacija o početku i načinu odvijanja prakse. Na samome razgovoru za posao je također bila opuštena atmosfera, imala sam priliku reći sve što sam htjela i razgovor je bio jako dobro osmišljen. Sviđa mi se dobivanje zadatka u procesu selekcije jer to ipak daje određenu dozu ozbiljnosti ali i uvida što će se točno raditi na praksi.

P.S. Unatoč neiskustvu i nezadovoljstvu rješenjem, kolega broj 1 je na kraju dospio u Ljetni akcelerator – eto dokaza da rješenje ne treba biti savršeno i da ga se može riješiti i bez prethodnog znanja. A ti nauči na njegovim greškama pa nam se prijavi što prije kako bi imao više vremena za riješiti zadatak i uskladiti rješavanje s ostalim obavezama.

 

I naravno, prijavi nam se na Ljetni akcelerator. 🙂