BlogInfo

Tko su poslovni analitičari?

By February 21, 2021 July 2nd, 2024 No Comments

Poslovni analitičar, funkcionalni analitičar ili poslovni savjetnik? Ili IT poslovni analitičar! Toliko naziva za isto zanimanje. Što je uopće poslovna analiza? Tko je poslovni analitičar? Kako se njegova uloga uklapa u svijet razvoja softvera? Koje vještine i znanja mora posjedovati jedan poslovni analitičar? Koji su mu zadaci u opisu posla?

Kao student diplomskog studija informatičkog menadžmenta s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, pridružio sam se CROZ-u prije pet mjeseci. Slabo (ili gotovo nikako) upoznat s ulogom poslovnog analitičara, samo dan nakon što sam se vratio u Zagreb nakon godine studiranja u Švedskoj, naišao sam na poziv za ljetnu praksu za poslovnog analitičara. Opis posla bio je kratak, nije odavao previše informacija, ali bio je dovoljno interesantan da me ohrabri na skok u nepoznato i upuštanje u novu profesionalnu avanturu.

Zašto? Za početak, zaintrigirao me sam naziv. Poslovni svijet oduvijek mi je bio strast, a što se tiče analiziranja… Recimo samo da imam OCD tendencije i volim analizirati sve oko sebe. Unosna IT industrija bila je samo dodatan plus. Uz to, tema mog diplomskog studija usko je vezana uz informatičku tehnologiju. 

Ta mogućnost kombiniranja svoje strasti za poslovnom domenom s nerdy IT svijetom bila je kap koja je prelila čašu i inspirirala me da se prijavim. I evo me, tu sam – zaposlen na puno radno vrijeme, dio sam super CROZ-ovog tima s kojim radim na toliko različitih projekata da nekad ne znam je li sve to san ili java. Ali onda nazove neki korisnik s prijavom novog buga pa ipak shvatim da nije san. 🙂

Kako bih vas uveo u svijet poslovnog analitičara, uštedio vam vrijeme i poštedio vas iscrpnog istraživanja, odlučio sam napisati ovaj tekst.

Prijeđimo na stvar!

Što radi poslovni analitičar?

Software Development Life Cycle (SDLC) je, u najkraćim crtama, proces koji se koristi u industriji izrade softvera za dizajn, razvoj i testiranje kvalitetnih softvera. Sastoji se od nekoliko koraka, ali uvijek započinje detaljnom analizom i planiranjem, što je savršeno za control freakove poput mene. Početni proces kojim se definiraju zahtjevi klijenta i kreiraju rješenja kojima bi se omogućile željene promjene unutar korisnikove tvrtke naziva se poslovna analiza.

Svaki korak u procesu uključuje stručnjake iz CROZ-a i klijente iz poslovnog sektora koji zajedno koordiniraju sam tijek projekta tako da odgovara zahtjevima korisnika. Cilj je takvog pristupa osigurati najkvalitetniju moguću izvedbu na svakom koraku. 

S jedne strane tu su poslovni korisnici koji zahtijevaju određene softverske promjene, a s druge je strane developerski tim koji razvija i dostavlja softverska rješenja. Kako bi se osigurala komunikacija i protok informacija između tih dviju strana, potrebni su poslovni analitičari koji aktivno surađuju s jednima i drugima, uspješno ih povezuju, a njihove zahtjeve svode na zajednički nazivnik. I koji se brinu da svi odrade zadatke do dogovorenih rokova. 🙂

Koja je uloga poslovnog analitičara?

Poslovni analitičar unutar tima za razvoj softvera je poveznica između klijenta (poslovne strane) i developerskog tima (softverske strane). U prijevodu, to znači da poslovni analitičar stalno komunicira s klijentom, prikuplja njegove zahtjeve, otkriva neartikulirane potrebe te ih onda secira i prevodi u smislene cjeline koje developerski tim može razumjeti (odnosno isprogramirati). 

Osigurati međusobnu povezanost između softvera i konkretnih poslovnih potreba ključna je zadaća poslovnog analitičara. Dobar poslovni analitičar uvijek ima na umu specifične potrebe svakog pojedinog klijenta jer upravo su oni mali softverski detalji bit izrade softvera po mjeri i ono što, u konačnici, čini klijenta zadovoljnim. Dobar poslovni analitičar ne očekuje od klijenta da se prilagodi softveru, nego se trudi da softver bude maksimalno prilagođen klijentu.

Ukratko – poslovni analitičar ima sluha za želje klijenta, razumije ih, razmišlja izvan samih okvira pojedinog problema i onda prevodi klijentove želje i potrebe na jezik softverskih developera. Posao poslovnog analitičara kombinacija je znanja o poslovnom svijetu, IT skillova (dokumentiranje, rad s bazom podataka, osnovno razumijevanje system logova), uz hrpu soft skillova kao što su komunikacija (s brojnim ljudima iz poslovnog i softverskog svijeta), timski rad, identifikacija dnevnih taskova i određivanje prioriteta, znatiželja i volja za učenjem novih stvari. Sve je moguće ako si spreman učiti i usavršavati se.

Dakle, neki od svakodnevnih zadataka poslovnog analitičara su:

  • detaljno razumjeti poslovni izazov pred kojim se klijent nalazi
  • razumjeti logiku budućeg softverskog rješenja koje će developerski tim isporučiti
  • prikupljati sve relevantne zamisli klijenta o budućem softveru
  • analizirati klijentove zahtjeve
  • kreirati početnu verziju softverskog rješenja i predstaviti je klijentu
  • konstantno komunicirati s klijentom i developerskim timom

Poslovni analitičar uključen je u cijeli proces razvoja softvera – od početnog razumijevanja i analize poslovnog problema, preko samog procesa razvoja, predstavljanja i implementacije dovršenog proizvoda, pa sve do održavanja. A nerijetko klijentima drži i instrukcije/edukacije kako koristiti funkcionalnosti isporučenog softvera. Dinamičan posao, nije li?

Koja su znanja potrebna za uspješnog poslovnog analitičara?

Posao poslovnog analitičara stalan je proces učenja, snalaženja u novim situacijama i nošenja s različitim izazovima svakog novog projekta. Dakle, same kvalifikacije često padaju u drugi plan; puno je važniji karakter i iskustvo.

Poslovni analitičari većinom imaju fakultetsku diplomu, što ih svakako stavlja u bolji početni položaj jer detaljnije poznaju određena područja poput ekonomskih zakonitosti i terminologije, poslovanja u privatnom i javnom sektoru, bankarstva, telekomunikacija itd. No, diploma nije u potpunosti nužna – često se ispostavi da su upravo soft skillovi i iskustvo puno važniji. Spremnost na učenje novih stvari i dobro snalaženje u nepoznatim vodama, dugoročno gledano, znači puno više.

A tek iskustvo! Mladi stručnjaci i diplomci često misle da nemaju dovoljno iskustva, ali nerijetko su potpuno u krivu. Timski rad na studentskim projektima, držanje prezentacija pred grupom nepoznatih ljudi, koordiniranje neke studentske organizacije, pregovaranje, pisanje radova, dopisa ili poslovnih e-mail poruka – sve je to vrijedno iskustvo koje pomaže u svakodnevnom životu poslovnog analitičara. Studentski život ispunjen raznim projektima, poslovima i zadacima također je dobra priprema za količinu stresa s kojom se poslovni analitičari svakodnevno susreću. Osim toga, vrijedno se iskustvo svakodnevno stječe u komunikaciji s neodlučnim klijentima i kolegama iz različitih odjela. 🙂

Poslovni analitičari imaju glavnu ulogu u projektno orijentiranim poslovnim procesima. Bez njihove početne analize rijetko bi koji projekt uopće zaživio, bez stalne komunikacije s programerima i poslovnim klijentima, te dvije strane teško bi ikada našle zajednički jezik, a bez brige za potrebama klijenta, testiranja softvera i potrage za bugovima, rijetko bi koji korisnik bio u potpunosti zadovoljan dovršenim softverom. 

Različiti projekti sa sobom donose suradnju s različitim industrijama, stavljaju poslovnog analitičara pred različit spektar na prvi pogled nemogućih (ali samo na prvi pogled!) zadataka, a nose čak i različite titule (digitalni poslovni analitičar, IT poslovni analitičar, funkcionalni analitičar, sistemski analitičar ili samo poslovni analitičar).

No, pod kojim se god nazivom skrivala, uloga poslovnog analitičara je uzbudljiva i puna izazova koji doprinose rastu i razvoju, onom osobnom i onom poslovnom. Iznenadit će vas do koje ćete mjere, zahvaljujući ovom poslu, postati stručnjak za određena područja. Rad u timu i komunikacija s klijentima donosi raznolikost i dinamičnost, a svaki radni dan ispunjen je nečim novim, svježim i poticajnim.

Zato zgrabite ovu priliku i bacite pogled na CROZ-ov Ljetni akcelerator i poziciju poslovnog analitičara na praksama. Budite hrabri, vjerujte u sebe i odvažite se pokušati. Sve na što naiđete tijekom posla ili prakse prilika je za stjecanje novih znanja, a eventualnih pogrešaka ne trebate se bojati – na njima se uči.

P.S. Osim što sam blizak sa svojim timom, aktivno surađujem s cijelom ekipom poslovnih analitičara u firmi. Ima nas više od 30, a naše su jutarnje kave, neformalni sastanci i okupljanja idealna prilika za dijeljenje znanja i iskustva, ali i za druženje i čašicu razgovora. To je super prilika za učenje od iskusnijih kolega, ali i za poželjeti toplu dobrodošlicu novima.

A osim što razmjenjujemo znanja i iskustva, u blagdansko vrijeme razmjenjujemo i poklone.

Ivan Vuk,

poslovni analitičar