Blog

CROZ prakse 101: O roli Front-endaša i UX/UI dizajnera

By August 4, 2022 March 23rd, 2023 No Comments
CROZ-ovske prakse 101: O roli front-endaša i UX/UI dizajnera

Skoro pa imaš fetiš na lijepe aplikacije, a voliš i čačkati po front-end tehnologijama? Vrijeme je da upoznaš jednu od sCROZ zanimljivih pozicija! Naša hibridna pozicija od milja zvana 2 u 1 koja ujedinjuje UX/UI dizajn i front-end development. Ne boj se, nije tako strašno kao što se čini.  

Za rolu UX dizajnera i front-end developera na našim praksama uvijek se traži mjesto više, a kao top mentori čekaju te naši Uco i TomićAntonio Ucović (od milja Uco) u duši je dizajner, ali i veliki fan kucanja finog koda, posebno na front-end strani. Ono u čemu posebno gušta su UX puzzle, UI implementacije i CMS sustavi. Uco je čovjek uz kojeg je učenje novih vještina poseban gušt. Drugi as u rukavu je full stacker Josip Tomić koji rastura na projektima jednako kao i na CROZ partyjima. Josip mentorira još od (davne) 2017. i stoga ne čudi činjenica da za njega svi imaju riječi hvale i da je uvijek na listi top CROZ mentora. 

Kako bi riješili more pitanja i hrpu upitnika nad glavama, naši su dečki opisali kako izgleda tromjesečna ljetna praksa za UI/UX-aše/Front-endaše.  

Naši praktikanti rade na osmišljavanju korisničkog iskustva i realizaciji istog kroz razvoj digitalnog proizvoda. Većina praktikanta imaju UX i FE development vještine, međutim tu su i oni koji su specijalizirani samo za jedno od navedenih područja.  Ovakav pristup s kombinacijom vještina jamči maksimalnu kvalitetu u razvoju korisničkog iskustva, odnosno općenito digitalnih proizvoda. Praktikanti se u radu oslanjaju na design thinking metodu. 

Proces kreiranja korisničkog iskustva kreće s design radionicom, gdje cijeli tim stavlja fokus na izazov koji treba riješiti te se potom dolazi do mogućih rješenja. Nakon izbora najboljeg rješenja, UX dizajneri izrađuju wireframeove te naposljetku i prototip rješenja u Figmi, kojeg zatim testiraju na korisnicima kako bi provjerili ima li rješenje smisleno korisničko iskustvo. Po potrebi se rade i dorade dizajna ovisno o feedbacku korisnika.  

Kada rješenje ima zadovoljavajući usability, kreće se u razvoj sučelja i front-end funkcionalnosti digitalnog proizvoda, gdje glavnu ulogu vode FE developeri. Zadatak FE developera je da sučelje proizvoda naprave onako kako je to predviđeno prototipom te da u Reactu razviju funkcionalnosti rješenja na front-end dijelu kako je planirano. U navedenom procesu, UX i FE praktikanti vrlo usko surađuju s poslovnim analitičarima od kojih trebaju mnoge inpute, kao i s ostatkom tima.  

Kako bi olakšali i ubrzali dizajn i razvoj, timovi koriste CROZ-ov Tiller design system s React component libraryjem. Praktikanti se već na studentskim školicama tijekom prva dva tjedna praksi upoznavaju s Tiller design systemom kroz teoriju i praktične vježbe.

Jedna od ovogodišnjih praktikantica koja se odlučila upravo za ovu rolu je Anamari Romih, studentica diplomskog studija Multimedije na Sveučilištu Sjever. 

„Uvijek sam bila zainteresirana za dizajn i lijepe stvari i mislim da zbog toga postoji toliki UI interes s moje strane. Volim napraviti nešto vizualno ugodno, ali i intuitivno. Zanimljivo mi je kako smo mi svi navikli na neki pattern koristeći aplikacije i koliko zapravo vizual utječe na odlučivanje ljudi što žele ili ne žele, tj. što je privlačno, a što ne. Od prakse očekujem iskustvo i učenje, koliko god zvučalo kao cliche, tu sam zbog toga, da vidim kako zapravo izgleda raditi u industriji i kako teče proces projekta te da naučim biti dio tog procesa i  surađivati s kolegama na projektima. Mislim da je to nešto što se najbolje nauči kroz praksu gdje zapravo radiš. Zatim očekujem nova poznanstva i dobar provod, mislim da nam to svima treba nakon ovih posljednjih turbulentnih godina. Da sam htjela izbjeći ljude, mogla sam napraviti Fiverr account i prodavati stvari, ali ovo je zanimljivije.”

Iva Omazić, studentica Multimedijskog računarstva na Algebri rekla nam je zbog čega se ona odlučila priključiti ovogodišnjem Ljetnom akceleratoru.

„Imam velik interes za dizajn aplikacija, no također i za njihov razvoj i zato sam mislila da je Ljetni akcelerator upravo ono što će mi to i pružiti. Od prakse očekujem radnu atmosferu u kojoj mogu steći praktično znanje koje inače ne bih stekla na faksu ili učeći samostalno.”

Ne brini, ako misliš da ova pozicija možda nije za tebe ili je znatiželja u tebi prevelika i zanimaju te ostale role, saznaj više o Ljetnom akceleratoru i ostalim rolama ovdje

BLOG: Kakve veze imaju rode i zmajevi s front-end developerima i dizajnom?

BLOG: Želiš razvijati user friendly web aplikacije? Čekamo te u CROZ Ljetnom akceleratoru