Blog

CROZ prakse 101: Junior developeri – asevi iz rukava IT svijeta!

By October 28, 2022 July 2nd, 2024 No Comments
Prakse za developere u CROz-u, prijavi se!

“Tri mjeseca opuštene prakse uz friendly atmosferu i osobe koje dijele jednake interese kao i ti. Mentori su iskusni developeri koji su u svakom trenutku na raspolaganju. Tijekom prakse ćeš steći praktično i primjenjivo znanje u svim područjima developmenta, a ako se iskažeš, očekuje te mjesto pod CROZ suncem.” 

Da, sve te to čeka na Ljetnom akceleratoru, našem programu ljetnih praksi, posebno prepoznatom  i popularnom u studentskim krugovima. Studenti u timovima tijekom ljetnih praznika rade na pravom projektu i stječu korisno hands-on iskustvo. Dobro razrađen program ljetnih studentskih praksi rezultat je razvijene kulture mentoriranja koja se u CROZ-u njeguje svakodnevno. 

O samoj važnosti developerske uloge na studentskim praksama u CROZ-u pričali smo s Dinom Jurinom, team leadom i inženjerom za razvoj softvera i ljubiteljem maratona bilo koje vrste

“Developerske prakse u CROZ-u ove godine, kao i zadnjih nekoliko, podrazumijevaju full stack razvoj. Preciznije, praktikanti se bave razvojem i front-enda i back-enda aplikacija. Svima koji pokažu interes, otvaraju se i vrata DevOps-a. Na taj način naši developeri dobivaju širinu koja im omogućava hands-on iskustvo nad cijelim razvojnim procesom za efikasnije razvijanje i s boljim razumijevanjem svakog segmenta na kojem rade. 

Iako su kroz selekcijski postupak pokazali snalažljivost u developerskim vodama, prije samog početka razvoja aplikacija praktikanti prolaze kroz Git, SpringBoot, React i Agile školice. Kroz školice se radi na unaprjeđenju postojećeg znanja i ujednačavanju razine znanja između praktikanata što kasnije pomaže pri međusobnoj komunikaciji i suradnji. 

Nakon školica zajedno s kolegama praktikantima iz role analitičara i UX/UI dizajnera rade na izradi skice ekrana, raspisivanju User Storyja i planiranju razvoja. Nakon uvodna dva tjedna školica i raspisivanja, kreće razvoj aplikacije koji traje preostalih osam tjedana prakse. 

Projekti na kojima se radi su greenfield, tj. izrada počinje od nule i do kraja praksi cilj je napraviti aplikaciju koja zadovoljava potrebe korisnika. Dev praktikanti usko surađuju s poslovnim analitičarima i UX/Front-end praktikantima s kojima dogovaraju najbolji način implementacije zahtjeva dobivenih od strane korisnika. 

Razvoj se radi inkrementalno, tako da je nakon svaka dva tjedna (jednog sprinta) moguće korisniku prikazati neke promjene na aplikaciji i dati priliku da čim prije podijeli feedback na učinjeno. Na taj se način omogućava pravovremena reakcija korisnika ako misli da nešto ide u krivom smjeru i tako smanjuje rework development tima. 

Osim što paze da njihovo rješenje zadovoljava funkcionalne potrebe korisnika, dev praktikanti paze i na performanse i security aplikacije. Fokus im ne bježi niti sa pisanja lijepog i lako razumljivog koda, kojeg će moći dorađivati i developeri koji inicijalno nisu radili na tom projektu. Treba paziti i da se aplikacije mogu pokrenuti private cloudu (na testnoj okolini – Kubernetes – Openshift) i u public cloudu (na produkcijskoj okolini AWS). Sve to iziskuje praćenje modernih tehnologija i najboljih developerskih praksi. 

Zvuči dosta izazovno, no u tome im pomaže tim CROZ-ovih Dev mentora kojih redovito ima više nego praktikanata. Za brži i jednostavniji razvoj koriste se i NRich library i Tiller design system koje su razvili (i još uvijek razvijaju) stariji kolege iz CROZ-a.” 

A kako je biti na mjestu entry level developera prikazali su nam ovogodišnji praktikanti sa svih strana Lijepe naše: Ivor Pavić iz zagrebačkog ureda, Denis Bosnjaković iz osječkog ureda i Luka Cicvarić iz zadarskog ureda. 

,,Na predmetu Programsko inženjerstvo sam se prvi put susreo s razvojem aplikacije te sam shvatio da me to zanima pa sam se odlučio prijaviti na CROZ-ov ljetni akcelerator i nisam požalio. Oduševila me opuštena, ali u isto vrijeme radna atmosfera, mentori koji su jako pristupačni i uvijek spremni pomoći, ali i ekipa u mom timu s kojom mi je ljeto proletjelo. Sada, na kraju praksi, vidim koliko sam napredovao u tako kratkom vremenu i zbog toga se veselim daljnjem radu u CROZ-u s najboljom ekipom.” – Ivor Pavić, student 3. godine Programskog inženjerstva na FER-u. 

“Rola full-stack developera mi se svidjela jer omogućuje bolju produktivnost te daje mašti na volju. Mogu donositi određene odluke brže i preciznije jer sam upoznat sa svim tehnologijama te vidim širu sliku. Praksa mi je ispunila očekivanja, nudi mogućnost napretka, učenja novih tehnologija i bolji uvid u zanimanje.” – Denis Bošnjaković, student 4. godine na FERIT-u. 

,,Na CROZ ljetnim praksama sam se želio iskušati u DEV roli zbog prijašnjih iskustva s tehnologijama koje se koriste tijekom praksi. Također, uz mentore koji su uz praktikante tijekom cijelih praksi htio sam usavršiti svoje znanje i pokupiti od mentora zrnce novih mudrosti. Prakse su mi se jako svidjele, naučio sam mnogo toga i bilo je zabavno raditi na projektu s dobrim timom.” – Luka Cicvarić, student 3. godine na FER-u. 

Isprogramiraj svoju developersku budućnost uz CROZ-ovce, prijavi se na naše ljetne prakse! 

Pročitaj o našoj praksi mentoriranja studenata 

Saznaj više o praksi i Full-stack developer poziciji