Blog

Kakve veze imaju rode i zmajevi s front-end developerima i dizajnom?

By November 23, 2021 July 2nd, 2024 No Comments
show off 2021

CROZ-ov Ljetni akcelerator okuplja studente iz raznih IT područja, a između ostalih pozicija nudi i onu za front-end developera i UX/UI dizajnera. Njihov je zadatak dizajnirati i razviti front-end aplikacije s naglaskom na intuitivna i interaktivna korisnička sučelja. To znači da ćeš, ako se prijaviš za ovu poziciju, s korisnikom i svojim timom osmišljavati i implementirati sučelje te razvijati funkcionalnosti aplikacija koristeći popularne dizajn alate i front-end tehnologije kao što su Git, Figma, Adobe XD, React, HTML, CSS, SASS, Spring Boot, Freemaker i ostali.

Ako se još uvijek nećkaš je li ovo posao za tebe, upoznaj naše FE developere i UX/UI dizajnere s Ljetnog akceleratora 2021. – Josipa, Ivu i Franka. Osim iste pozicije na praksama, Josipu, Ivi i Franku je zajedničko i to što su studenti Algebre te su radili na društvo-korisnim projektima. Znaš kako kažu da treba spojiti ugodno s korisnim? Mi smo, osim toga, spojili i edukativno s društveno-korisnim! Ima li boljeg načina za učenje od rada na stvarnim projektima za stvarne korisnike? Mi mislimo da nema i zato su naši studenti ovoga ljeta imali priliku raditi s udrugama Mali Zmaj, Roda – RODitelji u Akciji te Kompetencijskom mrežom ICT-AAC.

Mali Zmaj – ovdje veliki pomažu malima

Dugotrajna organizacija volonterskih akcija i zamarajuća papirologija bili su samo neki od izazova udruge Mali Zmaj na kojima je naš istoimeni tim ljetos vrijedno radio. Osmislili su aplikaciju koja sve što je potrebno za organizaciju volonterskih akcija objedinjuje na jednom mjestu. Osim što je time olakšan posao organizatorima, volonteri u samo nekoliko klikova mogu pronaći akcije i prijaviti se.

Kako bi aplikacija bila maksimalno prilagođena potrebama udruge i korisnika, komunikacija s članovima udruge je bila ključna. Josip Kuštan, student programskog inženjerstva na Algebri, dio je tima Mali Zmaj, a njegov je zadatak bio osmisliti kako će udruga i volonteri koristiti aplikaciju te kako im maksimalno olakšati posao. S ostalim članovima svoga tima istraživao je i mozgao kako bi zajedno došli do user-friendly rješenja.

„Radio sam na fill inu, dizajnu i workflowu aplikacije. S kolegama sam osmišljavao rješenja za aplikaciju koja smo kasnije predstavljali korisniku i skupa birali najbolje za njih. Volim cijeli taj design-thinking dio posla i zajedničko pronalaženje rješenja. Na početku mi je bilo najizazovnije upoznati se s novim konceptima, kao što je dizajn, koje do sada nisam imao priliku naučiti. Najzanimljivije mi je bilo kreirati komponente u Reactu.“

Josip Kuštan, Tim Mali Zmaj

Da je Josip sa svojim timom napravio odličan posao potvrdili su i njihovi mentori te product owneri. Za Josipa kažu da je motiviran, uporan i odličan timski igrač koji spretno i efikasno surađuje s ostalim članovima svoga tima, ali i šire – jer to mišljenje dijele i članovi te mentori ostalih timova.

Roda – RODitelji u Akciji

Sličnu ulogu na Ljetnom Akceleratoru kao i Josip, imala je Iva Mikulec iz tima Roda, studentica multimedijskog računarstva na Algebri. Kao što pretpostavljate, tim Roda radio je na unaprjeđenju weba udruge Roda – Roditelji u akciji.

„Radi se o web aplikaciji na našoj stranici o rodilištima gdje će se zdravstveni djelatnici moći prijaviti i unositi podatke i fotografije svojih rodilišta. Tako će rodilje i trudnice i njihovi partneri imati sve potrebne informacije na jednom mjestu i moći će se bolje pripremiti na izazove koje nosi porod. Ekipa je bila sjajna! Moram priznati da nismo očekivale toliko koliko smo dobile. Zaista su cijelo srce dali u projekt i pazili na sve detalje. Baš smo se oduševile custom crtanim ikonicama koje su kreirali za web obrazac. Veselimo se nekoj budućoj suradnji jer je naša lista želja samo narasla, ali sigurna sam da ćemo zajedno iznjedriti još nekoliko zanimljivih projekata na dobrobit roditelja iz cijele Hrvatske.“

Daniela Drandić, Udruga Roda

Cijeli projekt ne bi bio tako uspješan da svatko nije bio 100% posvećen svojoj ulozi u timu. Tako je za dizajn aplikacije bila zadužena Iva, front-end developerka i UX/UI dizajnerica. Dizajn cijele aplikacije i wireframe-ove Iva je radila u Figmi, a kasnije isprogramirala koristeći React s Material UI libraryjem. Osim toga, zabavljala se i koristeći dobro poznati Git za verzioniranje koda i Adobe Illustrator za izradu ilustracija.

„Kao najizazovniju stvar definitivno bih izdvojila rad u Reactu koji sam tijekom praksi dovela na višu razinu. S obzirom na to da smo radili agilno, imala sam priliku raditi review s korisnikom što mi je bilo najzanimljivije jer se do sada s time nisam susrela. Također mi je bilo super raditi na stvarnom projektu s cijelim timom ljudi što me dodatno izgradilo kao osobu.“

Iva Mikulec, Tim Roda

Kompetencijska mreža ICT-AAC

S Ivom se slaže i Franko Papić koji je na Ljetnom akceleratoru radio na dva projekta za Kompetencijsku mrežu ICT-AAC. Franko također studira na Algebri, a na Ljetnom je Akceleratoru imao ulogu front-end developera i UX/UI dizajnera.

Jedan od Frankovih izazova bio je raditi u dva tima, od kojih je jedan bio u Zadru, a drugi u Zagrebu. Jedan od mentora s prakse, Mate Bogović, kaže kako Franko „nikad nije priznao koji mu je tim draži, a ni po krajnjem rezultatu se ne može zaključiti jer se ne zna koja je aplikacija modernija/bolja/reaktivnija“.

Na jednom je projektu Frankov zadatak bio prilagoditi dizajn postojeće mobilne aplikacije za web format, dok je za drugi projekt trebao osmisliti kompletan dizajn za web aplikaciju.

„Iako sam svaki korak dizajna raspravljao s voditeljem projekta, poslovnim analitičarom i ostatkom tima, imao sam veliku kontrolu nad završnim dizajnom što mi je posao učinilo puno zanimljivijim. Nakon završenog osnovnog dizajna počeo sam s ostatkom tima razvijati front-end dio aplikacije. Radili smo s ReactJS/Typescript/Spring Boot stackom i iako većina od nas nije imala puno prijašnjeg iskustva s tim tehnologijama, dobili smo puno znanja i samopouzdanja za daljnji razvoj vještina i rad na budućim projektima.“

Franko Papić, Tim ICT-AAC

Da je Franko na Ljetnom akceleratoru obavio odličan posao, ali se i dobro zabavio, potvrdio nam je mentor zadarskoga tima, Mate.

„Osim što je (barem) za glavu veći od bilo kojeg člana tima, Franko se od početka isticao svojom kreativnošću. Bilo da je riječ o dizajnu sučelja aplikacije, promotivnog plakata ili čak snimanja/montaže promotivnog videa, Franko je sve odradio na vrhunskoj razini. Osim kreativnosti i tehničkog znanja, Franko je definitivno bio jedan od dobrih duhova u oba tima. Uvijek za zafrkanciju, bez obzira na čiji račun.“

Mate Bogović, mentor

Njegov je tim radio na razvoju aplikacija za djecu i osobe s posebnim potrebama. Budući da takve aplikacije zahtijevaju jednostavna sučelja prilagođena pravilima pristupačnosti zbog posebnih mogućnosti i potreba korisnika, upravo je to Franko izdvojio kao najveći izazov na projektu.

Unatoč svim izazovima, naši studenti uspješno su završili svoje projekte i zatvorili još jedan Ljetni Akcelerator. A ako se još uvijek pitaš kome je namijenjena praksa u CROZ-u i zašto se prijaviti iduće godine, naši Iva i Franko ti poručuju:

„Prakse u CROZ-u bih preporučio svakom studentu koji želi napraviti važan korak u svojoj karijeri jer će prilikom prakse proći kroz sve dijelove posla u svojoj struci. Od razvijanja u raznim tehnologijama, učenja novih stvari, rada u timu, rada sa Scrumom i Gitom, sve se savlada u relativno kratkom roku i uz mentorsku pomoć vrlo bezbolno.“

Franko Papić, Tim ICT-AAC

„Praksu bih preporučila svim studentima Algebre koji imaju afiniteta za razvoj softvera i žele raditi na super projektima s još boljim mentorima. Ovo iskustvo je ono što popularno volimo zvati “real hands-on” iskustvo i zaista nema razloga zašto studenti svoje ljeto ne bi proveli u CROZ-u jer, uz to što će naučiti punooo o web tehnologijama, sklopit će divna prijateljstva i upoznati predivne ljude. I dodatan push – ako vole pse, onda stvarno nemaju dalje što razmišljati, ali u to će se morati uvjeriti sami kada dođu u CROZ.“

Iva Mikulec, Tim Roda

Ako želiš znati više o našoj 2u1 roli, imamo još jedan zanimljiv blog za tebe, a općenito više informacija o Ljetnom akceleratoru, postupku selekcije i mentorima, saznaj ovdje!