Info

Želiš razvijati user friendly web aplikacije? Čekamo te u CROZ Ljetnom akceleratoru

By April 26, 2021 February 24th, 2023 No Comments

U novije vrijeme nije dovoljno da je aplikacija samo funkcionalna, sada svi želimo funkcionalne aplikacije koje su istovremeno lijepe i lake za koristiti. Ako smatraš da znaš kako trebaju izgledati takve aplikacije i želiš ih razvijati, u CROZ-u postoji pozicija za tebe – front-end developer i UX/UI dizajner na našim ljetnim praksama.

 

Zašto rola 2u1?

Zašto ne? 🙂 Kako mi u CROZ-u općenito ne volimo šprance i unaprijed zadane role za ljude, već se agilno prilagođavamo potrebama naših zaposlenika i korisnika, tako je nastala i ova rola. Kroz rad na projektima pokazalo se da samo dizajner nije naš idealni match, već su nam primarno potrebne developerske vještine i znanja uz prstohvat dizajnerskog oka i osjećaja za usability. Istovremeno aplikacije danas sve više trebaju biti user friendly i olakšati korisničko iskustvo pa se tako izrodila pozicija front-end developera i UX/UI dizajnera. Idealna je kombinacija da možeš ući u kod i realizirati svoje ideje za dizajn.

 

Što sve trebaš znati?

Osim istančanog oka za estetiku i user friendly dizajn, cijenimo kompetencije poput poznavanja HTML5 jezika, CSS-a, BEM-a, SASS-a, JavaScripta i sl., kao i poznavanje alata za digitalni dizajn (Adobe XD, Sketch, Figma), razumijevanje RWD principa, poznavanje web accessibilityja te poznavanje principa optimizacije sučelja za razne uređaje i karakterističnosti OS/preglednika.

Kada se prijaviš za praksu na poziciji front-end developera i dizajnera, prvo ćemo te tražiti da nam pošalješ idejnu skicu (wireframe)  jedne aplikacije. Rješenje nam ne moraš nužno poslati ni u kojem programu, dovoljno ga je  nacrtati i rukom. Nakon toga želimo vidjeti koliko si spretan/na u vizualnom dizajnu  pa se traži dizajn finalnog sučelja u alatu poput Figme.  U drugom dijelu zadatka napravljeni dizajn trebaš pretočiti u funkcionalnu React aplikaciju, da vidimo kako se snalaziš u front-end development svijetu.

Nakon što evaluiramo tvoje rješenje, pozvat ćemo te na intervju na kojem ćeš upoznati naše (bez)brižne HR-uše i CROZ-ove dizajnere. Ne brini, intervju je u obliku opuštenog razgovora na kojem ćemo te pitati standardna pitanja i dati ti priliku da nam kažeš svoje želje i očekivanja od prakse, a cilj nam je da te upoznamo i vidimo kako ćeš se uklopiti u CROZ.

Kad vidimo jesu li tvoje vještine baš ono što tražimo, ponudit ćemo ti praksu na poziciji front-end developera i UX/UI dizajnera, a na tebi je samo da dođeš u CROZ, izabereš projekt na kojem ćeš raditi i daš sve od sebe da kvalitetno iskoristiš ovu priliku za učenje od top stručnjaka.

 

Kako će to izgledati?

Timovi u kojima naši praktikanti rade sastoje se od tri developera, poslovnog analitičara i front-end developera/dizajnera što znači da ćeš surađivati sa svima njima tijekom prakse. U svoj dizajn morat ćeš uklopiti zahtjeve korisnika i programska rješenja developera, no morat ćeš i razmišljati o tome koliko će tvoj dizajn biti user friendly i intuitivan krajnjim korisnicima. No, ne brini, sve ćeš to naučiti na praksama. Koristit ćeš tehnologije poput CSS-a, HTML-a, Angulara, Reacta, Figme, TypeScripta i GitLaba.

 

Prvi zadatak bio je osmisliti izgled i način korištenja aplikacija. Kroz sastanke sam o zahtjevima raspravljala s product ownerima, poslovnim analitičarima i developerima timova. Zajedno smo dolazili do rješenja nesuglasica i nejasnoća vezana uz izgled aplikacije. Tijekom ovog procesa crtala sam dizajne ekrana na dva načina. Prvo se stvara osnovni izgled, low-fidelity wireframe, a kada se dogovori paleta boja koja se koristi crta se gotov dizajn, high-fidelity wireframe. Ekrani su crtani u programu Figma kojeg sam naučila koristiti. Nakon gotovog dizajna bilo je vrijeme za front-end development u Angularu koji se sastoji od datoteka u jezicima TypeScript, HTML i CSS. Također, za održavanje organizacije programskog koda aplikacija koristili smo se alatom za verzioniranje koda GIT te web aplikacijom Gitlab. Prije nego što sam se prijavila nisam imala nikakva iskustva, a kroz školice i konkretan rad na projektu puno toga sam naučila.
– prošlogodišnja UX/UI/FE praktikantica

Prije nego što kreneš raditi na projektu, proći ćeš edukaciju iz tehnologija u kojima ćeš raditi, a tijekom prakse cijelo će ti vrijeme na raspolaganju biti tvoji mentori za savjet ili pomoć, ali nikada te neće sputavati da samostalno dođeš do najboljih rješenja. Oni će te naučiti kako da s alatima koje imaš na raspolaganju izradiš najbolja moguća rješenja, ali koja to točno rješenja jesu – to će prepustiti tebi.

Nakon dva mjeseca rada na dizajnu i front-endu aplikacije na našem ćeš tradicionalnom Student Show Offu zajedno sa svojim timom imati priliku predstaviti vašu aplikaciju ostatku CROZ-a.

Ako želiš provesti ljeto u okruženju koje će ti omogućiti savladavanje tehnologija za front-end development, front-end developer i UX/UI dizajner na CROZ-ovim praksama prava je pozicija za tebe.