Info

Data Science možda je budućnost, ali njome se na CROZ data praksi možeš baviti već danas

By March 29, 2021 February 24th, 2023 No Comments
CROZ data praksa

Kada netko spomene Data Science, analizu podataka i vizualizaciju podataka, automatski zamisliš samog sebe kako analiziraš podatke, osmišljavaš inženjerska rješenja i vizualiziraš podatke? Fan si matematike i programiranja? Pozicija data inženjera na CROZ Ljetnom akceleratoru prava je prilika za tebe.

Osim što ćeš imati priliku raditi na nečemu što voliš, kao data praktikant naučit ćeš raditi u suvremenim i modernim tehnologijama. Ali, krenimo redom…

Kada se prijaviš na praksu, prvo ćeš morati proći selekcijski proces. Ne brini, selekcija koju provodimo nije ništa strašno – poslat ćemo ti zadatak, pozvati te na intervju, razgovarati s tobom o tvojim očekivanjima od prakse, o tome što te motiviralo da se prijaviš i ostalim standardnim stvarima. Cilj nam je upoznati te, vidjeti kako dišeš i kako ćeš se uklopiti u CROZ-ovu kulturu. Bitno nam je da voliš podatkovnu analizu, da voliš matematiku, da si motiviran i spreman provesti ljeto učeći i razvijajući se. Poznavanje osnova SQL-a, Pythona i R-a svakako je prednost.

Na praksi ćeš raditi u timu od nekoliko praktikanata (5-8) te ćete svi zajedno raditi na svom projektu. Trudimo se složiti raznolik tim studenata koji će imati “najbolje od svih svjetova” pa je tako na poziciji data inženjera bilo FER-ovaca, PMF-ovaca, TVZ-ovaca pa čak i FFZG-ovaca. Sve te različite perspektive omogućile su našim praktikantima da uče jedni od drugih, da si pomažu i da promatraju svoj projekt iz prespektive različite od one iz koje su došli. Kako su i sami naglasili, što više različitih perspektiva, to bolje.

Svake godine CROZ-ov stručni tim za osmišljavanje studentskih praksi osmisli zanimljive i aktualne projekte na kojima će naši praktikanti raditi. Data inženjeri zaduženi su za programska rješenja sistematizacije i strukturiranja podataka za naručitelja. Njihov je zadatak omogućiti stvaranje izvještaja i kreirati velike sustave u kojima će korisnik moći jednostavno doći do bilo kakvih podataka.

Tako su prošle godine naši data praktikanti radili na izradi izvještaja u Smart City domeni. Ukratko, izradili su bazu podataka o bitnim parametrima za kvalitetu života u Zagrebu, te su podatke vizualizirali, a krajnji korisnik iz njihovog je rješenja mogao pronaći savršen stan za sebe prema parametrima koje sam postavi, od blizine škola, vrtića i javnog prijevoza, do količine zelenih površina, broja kafića i sličnih stvari.

Iako su sve radili samostalno, naši praktikanti nisu bili sami. Tijekom cijelog vremena provedenog na praksi s njima su bili njihovi mentori – iskusni CROZ-ovi data inženjeri.

Mislim da smo super kliknuli s našim mentorima. Nije nam problem opustiti se u njihovom društvu, šaliti se i neobavezno pričati. Ali isto tako nam nije problem pitati ih za pomoć. Vidi se da mentori raspolažu velikim znanjem, jako lijepo objašnjavaju i vidi se da im je stalo do toga da nas nečemu nauče. Uvijek ih zanima što nas muči, kako razmišljamo, kako smo došli do nekih rješenja i slično. Svaki dan smo s njima imali sync, a osim toga uvijek su bili dostupni da nam odgovore na naša pitanja ili nešto s nama komentiraju. 

– CROZ data praktikant

Osim što ćeš svakodnevno biti u doticaju sa svojim timom i mentorima, upoznat ćeš ostale praktikante, ali i ostatak CROZ-ovaca. Svi će ti oni uvijek biti na raspolaganju. Vjeruj nam, osjećat ćeš se kao dio CROZ-a nakon samo nekoliko dana na praksi.

Ja sam oduševljen klimom u CROZ-u. Prvo što me oduševilo je što uopće imaju data praksu. A osim toga me oduševilo sve ostalo – od prvog maila koji sam dobio do sada svaka moja interakcija bila je ugodna i zabavna. Intervju je bio opušten i ugodan, školice i odnos s predavačima je bio super i nisam imao problema postaviti ikakvo pitanje, mentore ne mogu dovoljno nahvaliti, HR je isto super i odgovorili su mi na sva pitanja, čak su i ljudi koje sretnem na hodniku uvijek dragi i nasmijani. I naravno moj tim je najbolji ikad i svi smo ne samo postali dobre kolege, nego i prijatelji.

– CROZ data praktikant

Ako želiš raditi na nečemu što voliš u poticajnom i pristupačnom okruženju koristeći moderne tehnologije, CROZ Ljetni akcelerator prava je postaja za tebe. Sve što trebaš ponijeti sa sobom je želja za učenjem, motivacija i spremnost na uživanje u tome što radiš. Mi ćemo ti pružiti sve ostalo.