Info

Želiš karijeru u IT-u spojiti s radom s ljudima? CROZ ima praksu za tebe

By February 21, 2021 July 2nd, 2024 No Comments

Kada netko spomene rad u bogatoj i privlačnoj informatičkoj industriji, mnogima prva asocijacija budu programeri koji neumorno po cijele dane tipkaju kod. No, posao u IT svijetu uopće ne mora izgledati tako. Ako programiranje nije jedino čime se želiš baviti u životu, a ipak te zanima razvoj softvera, praksa na poziciji poslovnog analitičara na CROZ-ovom Ljetnom akceleratoru prava je prilika za tebe.

Kako postati poslovni analitičar?

Uloga poslovnog analitičara u svijetu razvoja aplikacija sastoji se od komunikacije s naručiteljem proizvoda – Product Ownerom i timom developera koji rade na tom proizvodu. Kao most između Product Ownera i developera, poslovni analitičar se trudi da developeri rade ono što naručitelj od njih želi, a da istovremeno naručiteljeve želje budu u skladu s vremenskim, programskim i budžetskim mogućnostima.

Osim toga, poslovni analitičar piše projektnu dokumentaciju, raspisuje taskove i User Storyje te testira programska rješenja koje su developeri isporučili kako bi uočio eventualne bugove prije nego što se proizvod isporuči naručitelju. Najbolje od svega – poslovni analitičar sudjeluje u osmišljavanju samog programskog rješenja. Ako ti sve to zvuči zanimljivo te ako si uz to kreativan i imaš razvijene organizacijske vještine, garantiramo ti da ćeš uživati na praksi za poslovnog analitičara. 

Kad se prijaviš na praksu, prvo ćeš proći selekciju. Ne brini, selekcija stvarno nije strašna – pozvat ćemo te na intervju gdje će s tobom razgovarati naše bezbrižne HR-uše i netko od naših iskusnih poslovnih analitičara. Cilj razgovora je bolje te upoznati i vidjeti imaš li dovoljnu dozu perfekcionističkih tendencija i analitičnosti kako bi mogao izvršavati projektne zadatke. Od tehničkog predznanja doista ne tražimo ništa – dovoljno je da imaš razvijene organizacijske vještine, želju za usvajanjem novih znanja i vještina, da si pedantan i sistematičan, znatiželjan i kreativan te da imaš razvijeno logično razmišljanje. Samo to. 🙂 

Kad te odaberemo za praksu, na tebi je da dođeš prvi dan prakse i započneš najbolje i najkorisnije ljeto svog života. S obzirom na to da od tebe ne očekujemo detaljno tehničko predznanje, prva dva tjedna organizirat ćemo edukacije ili, kako ih interno zovemo, Školice, na kojima ćeš naučiti pisati User Storyje, testne slučajeve i poslovnu dokumentaciju te ostatak dokumentacije koji će te pripremiti za rad na razvoju aplikacije.

Na Školicama ćeš upoznati i ostale praktikante poslovne analitičare, kao i svoje mentore. Nakon toga moći ćeš prema svojim interesima odabrati na kojem projektu želiš raditi sljedeća dva mjeseca. Na projektima se radi u timovima koji se sastoje od tri developera koji će raditi na kodu, UX/UI/FE dizajnera koji će se brinuti o izgledu aplikacije i tebe, poslovnog analitičara, čija će uloga biti usmjeravati ostatak svog tima prema željama korisnika, a korisnika prema mogućnostima svoga tima. 

Kako će to u praksi izgledati?

Tvoj će zadatak na početku biti sastati se s naručiteljem proizvoda (Product Ownerom) i shvatiti kakvu točno aplikaciju korisnik želi. Zatim ćeš to predstaviti svom timu te ćete potom zajednički razraditi etape razvoja aplikacije. Ti ćeš se brinuti da developeri u svakom trenutku znaju na čemu rade i koji su korisnički prioriteti te da projektna dokumentacija bude ažurna.

Uz to, testirat ćeš programska rješenja koja su developeri isprogramirali, a s Product Ownerom redovito ćeš komunicirati kako bi znao odgovaraju li razvijene funkcionalnosti onome što se očekuje i jesu prioriteti ostali isti. 

Nijedan tvoj dan na praksi neće izgledati isto. Radit ćeš u vrlo dinamičnom okruženju pazeći, s jedne strane, na zahtjeve naručitelja, a, s druge strane, na mogućnosti developera u svom timu. No ne brini, na raspolaganju će ti uvijek biti tvoji mentori kako bi ti pomogli, usmjerili te i savjetovali. Svoje mentore ćeš u svakom trenutku moći pitati bilo što, a oni će se potruditi da na najbolji mogući način svoje znanje i iskustvo podijele s tobom.

Moje su mentorice bile stvarno jako pristupačne. Na početku sam ih, dok nisam stekla malo samopouzdanja i iskustva, ispitivala stvarno svašta, a one su uvijek imale strpljenja da mi sve detaljno objasne, čak i nekoliko puta. Na primjer, jednom sam loše raspisala role na projektu, ali mentorica mi nije rekla da je to loše, nego mi je objasnila zašto je jedan drugi način bolji, smisleniji i lakši, a ja sam tek kasnije s iskustvom shvatila zašto je moje prvotno rješenje bilo loše. Zapravo sam time učila na svojim greškama, a mislim da je takvo učenje najbolje. 

bivša CROZ-ova praktikantica na poziciji poslovnog analitičara, danas zaposlena u CROZ-u kao studentica

Nakon ljeta provedenog u konstantnoj komunikaciji sa svima uključenima u razvoj aplikacije, pisanja dokumentacije i detaljnog testiranja, svoju ćeš aplikaciju moći predstaviti cijelom CROZ-u na Student Show Offu, tradicionalnim eventu kojim službeno obilježavamo kraj Ljetnog akceleratora.

Dok u majici svoga tima, uz podršku mentora i ostalih praktikanata ponosno predstavljaš svoju aplikaciju svima koji dođu do vašeg štanda, shvatit ćeš koliko si naučio i koliko si vještina stekao u ta dva mjeseca.

Što sam sve naučio? Otkud uopće krenuti… Naučio sam prije svega jako dobro razmišljati i stavljati se u različite uloge. Nekad sam morao razmišljati kao korisnik, nekad kao Product Owner, nekad kao developer, nekad kao dizajner. Sve te zahtjeve ja sam morao organizirati u nešto smisleno kako bi aplikacija bila zaokružena funkcionalna cjelina. Naučio sam pisati dokumentaciju, testirati, pisati testnu dokumentaciju. Rasturam GitLab, DNG i Excel nakon ove prakse, ali i razumijem sve tehnologije na kojima su developeri radili, kao i PostgreSQL. Unaprijedio sam rad u timu i komunikacijske vještine. Sve u svemu, ne mogu vjerovati da sad toliko puno znam o razvoju aplikacija.

bivši CROZ-ov praktikant na poziciji poslovnog analitičara

Ako još uvijek temeljito analiziraš sve aspekte ove prakse, onda si prava osoba za praksu na poziciji poslovnog analitičara – prijavi se!