Blog

CROZ Ljetni akcelerator 2021: Kako spojiti ugodno (učenje) s (društveno) korisnim?

By January 13, 2022 March 14th, 2022 No Comments

U sklopu Ljetnog Akceleratora 2021. odlučili smo malo eksperimentirati, izaći iz okvira CROZ-a i upustiti se u neizvjesnu suradnju s udrugama čiji rad nam je bio već ranije poznat, ali kojima razmišljanje o razvoju softvera definitivno nije bilo u fokusu djelovanja. Na to nas je ponukalo razočaranje u očima naših praktikanata kad su shvatili da se sva rješenja koja su razvili tijekom par mjeseci neće zaista i koristiti. Pa zašto onda ne bismo spojili ugodno (učenje) s (društveno) korisnim? I jesmo!
Rezultat su četiri društveno korisna projekta na koja smo posebno ponosni i koja su naš Akcelerator podigla na jednu višu razinu.

Pa da vam ih predstavimo.

 

RODA – RODitelji u Akciji

Udruga Roda – Roditelji u akciji bavi se pravima roditelja i djece u Hrvatskoj. Jedina su udruga koja na svom portalu ima informacije o svim rodilištima u Hrvatskoj. Kako bi prikupljanje i objavljivanje podataka o rodilištima bilo što jednostavnije i za udrugu i rodilišta te kako bi podaci bili što ažurniji i točniji za krajnje korisnike – (buduće) roditelje, tim Roda na Ljetnom je akceleratoru dva mjeseca vrijedno radio na unaprjeđenju weba udruge RODA – RODitelji u Akciji.

Nova aplikacija omogućava rodilištima unos i uređivanje informacije o tome što nude, kao i dodavanje fotografija rodilišta. Članovi udruge RODA više neće morati unositi i uređivati te  informacije sami već će dodavati nove korisnike i odobravati njihove zahtjeve. (Budući) roditelji će osim svih aktualnih informacija imati pristup i detaljnom pregledu statistika po godinama, a u planu je i izrada osobnog plana poroda u par klikova!

„Radi se o web aplikaciji na našoj stranici o rodilištima gdje će se zdravstveni djelatnici moći prijaviti i unositi podatke i fotografije svojih rodilišta. Tako će rodilje i trudnice i njihovi partneri imati sve potrebne informacije na jednom mjestu i moći će se bolje pripremiti na izazove koje nosi porod. Ekipa je bila sjajna! Moram priznati da nismo očekivale toliko koliko smo dobile. Zaista su cijelo srce dali u projekt i pazili na sve detalje. Baš smo se oduševile custom crtanim ikonicama koje su kreirali za web obrazac.“

Daniela Drandić, Udruga Roda 

Baci oko na video kojim je tim Roda predstavio svoj projekt i prikazao kako izgleda nova aplikacija koju su osmislili.

Mali Zmaj – ovdje veliki pomažu malima

Dugotrajna organizacija volonterskih akcija i zamarajuća papirologija bili su samo neki od izazova udruge Mali Zmaj na kojima je naš istoimeni tim ljetos vrijedno radio. Tragali su za raznim rješenjima kako bi maksimalno olakšali posao udruzi i volonterima te osmislili aplikaciju koja sve što je potrebno za organizaciju volonterskih akcija objedinjuje na jednom mjestu. Tako je papirologiju i više različitih digitalnih platformi zamijenila jedna jedina aplikacija! Time je olakšan posao i organizatorima i volonterima. Na istom se mjestu nalaze pregled volonterskih akcija, prijave za volontiranje, izvještaji i ostala administracija.

Oni koji žele pomoći potrebitima, u par klikova mogu izraditi svoj profil, pregledati volonterske akcije i prijaviti se na odabrane. Također, tko god želi, može se prijaviti, postati koordinator i organizirati vlastite akcije, slati pozivnice volonterima, ostavljati recenzije. Manje administracije = više volontiranja!

 

Kviz za djecu

Kako bi učenje učinili lakšim i zabavnijim, jedan od timova na Ljetnom akceleratoru osmislio je Kviz za djecu (aka Qwiz). Umjesto višesatnog sjedenja za knjigom, djeca svoje znanje mogu provjeriti rješavanjem kviza uz podršku svojih najdražih junaka.
Izradom i čitanjem lekcija i kvizova veliki i mali mogu učiti o gradivu koje ih zanima, a putem ih motiviraju junaci svojim ohrabrujućim porukama. Tako djeca određene informacije mogu vezati uz svoje najdraže junake, a proces učenja postaje lakši, brži i zabavniji! Kviz za djecu namijenjen je svima koji traže jednostavan i atraktivan alat za učenje.

„Glavna karakteristika naše aplikacije je da ima junake unutar kvizova kojima će se djeci približiti gradivo. Tako djeca mogu neke pozitivne osjećaje, koje vežu za najdraže junake, vezati i za učenje kako bi im taj proces postao draži, bolji i zabavniji.“

Mate Fabijanić, tim Kviz za djecu

 

Kompetencijska mreža ICT AAC

Kompetencijska mreža ICT AAC je multidisciplinarni projekt zasnovan na informacijskoj i komunikacijskoj tehnologiji koji pomaže osobama sa složenim komunikacijskim potrebama.
Naš ICT AAC tim na Ljetnom je akceleratoru, u suradnji s ekipom iz FER-ovog Laboratorija za asistivne tehnologije i potpomognutu komunikaciju pod vodstvom prof. dr. sc. Željke Car, razvio tri aplikacije prilagođene osobama sa složenim komunikacijskim potrebama: e-Galerija, e-Galerija Senior i Ponašalica.

Osnovne su funkcije aplikacija e-Galerija i e-Galerija Senior kreiranje priča i igranje igara temeljenih na tim pričama. Priče se kreiraju dodavanjem slika koje mogu biti snimljene kamerom uređaja, preuzete iz galerije uređaja ili iz triju nekomercijalnih galerija u aplikaciji. Svakoj sličici moguće je pridružiti odgovarajući tekst ili audiozapis. Korisnici mogu čitati postojeće priče, stvarati nove priče, ali i igrati igre „Složi priču“ gdje pomiješane sličice treba složiti po pravilnom redoslijedu priče ili „Izbaci uljeza“ gdje treba prepoznati koje sličice ne pripadaju priči. e-Galerija Senior prva je aplikacija unutar ICT AAC projekta namijenjena osobama odrasle dobi, a prvenstveno je osmišljena za ostvarivanje komunikacijskih potreba koje nastaju uslijed oštećenja mozga.
Ponašalica je osmišljena u formatu koji omogućava opisivanje različitih socijalnih situacija putem grafičkih simbola ili fotografija. Sve tri aplikacije moguće je prilagoditi korisniku kroz postavke.

 

 

I to je to! Kraj našeg uspješnog eksperimenta. Studenti su uživali u radu sa stvarnim klijentima na projektima koji zaista pomažu poboljšanju našeg društva, klijenti su bili prezadovoljni rezultatima i ono najvažnije – zajedničkim su snagama došli do rješenja koja će olakšati i unaprijediti iskustva krajnjih korisnika. Triple win!

No to zapravo i nije kraj, nego početak naše nove inicijative koja kroz Ljetni akcelerator ostvaruje dva ključna cilja – kroz mentorstvo i rad na pravim projektima (softverskim rješenjima) učimo studente tehničkim, poslovnim i soft vještinama, a projekti na kojima rade su društveno korisni jer rješenja koja nastanu pomažu poboljšanju rada neprofitnih organizacija ili provođenju humanitarnih projekata.
Čini se da onda te ljetne prakse i 2,5 “potrošena” mjeseca i imaju nekog smisla, zar ne? 🙂

 

Zato se prijavi na naš Ljetni akcelerator na linku. :o)