Info

Dobrim developerom postaje se iskustvom i radom na pravim projektima – CROZ Ljetni akcelerator pružit će ti i jedno i drugo

By April 20, 2020 March 9th, 2022 No Comments

Dobrim developerom postaje se iskustvom i radom na pravim projektima – CROZ Ljetni akcelerator pružit će ti i jedno i drugo

Kada bismo pitali iskusne developere što je najbitnije da bi student tehničkog fakulteta postao odličan programer, njihovi odgovori bi se razlikovali. Neki bi spominjali važnost samostalnog učenja, neki važnost rada na projektima na fakultetu, a neki razvoj logičkog razmišljanja. No, svi bi se složili da se dobrim developerom postaje na samo jedan način – iskustvom koje se stječe radom na pravim projektima.

Istom tom logikom vodi se i CROZ-ov tim za organizaciju studentskih developerskih praksi – studentima želimo pružiti priliku da rade na pravom projektu, od početka do finalne prezentacije, koji će im donijeti vrijedno iskustvo. Kako to postižemo? Svake se godine na praksu u CROZ-u prijavi nekoliko stotina studenata, a naš HR odjel marljivo provodi selekcijski proces kako bi među svima prijavljenima pronašao one koji su najviše motivirani za praksu u CROZ-u.

Sastav naših praktikanata je šarolik – dolaze s različitih fakulteta, studiraju na različitim godinama, imaju različit prosjek ocjena, neki su radili na projektima na fakultetu, drugi nisu, neki u slobodno vrijeme čitaju i idu u kazalište, dok drugi preferiraju “kafanu” – ali svima im je zajednička motivacija, spremnost na timski rad i želja za učenjem, jedino što tražimo. OK, i ipak trebaš znati nešto o programiranju.

Kada se prijaviš na praksu, ukoliko uz prijavu ne priložiš neki relevantan projekt/kod koji si sam radio, stići će ti e-mail sa zadatkom koji trebaš riješiti. Cilj zadatka nije uplašiti te, već vidjeti kako razmišljaš i kako rješavaš probleme te da okušaš naše tehnologije i način na koji radimo i vidiš želiš li tako provesti ljeto.

U razgovoru s našim praktikantima saznali smo da je zadatak većini bio zahtjevan, ali zabavan i da im nije bio problem riješiti ga. Uz istraživanje i pravovremeno traženje pomoći može savladati, a mi smo uvijek spremni odgovoriti na pitanja i pomoći ti. U prijevodu – nemaš se čega bojati. Ne tražimo savršeno rješenje, već razumijevanje toga što radiš.

Nakon što nam pošalješ rješenje zadatka, pozvat ćemo te na intervju gdje će s tobom razgovarati naše bezbrižne HR-uše i netko od iskusnih CROZ-ovih developera. Razgovor je, prema riječima naših bivših praktikanata, opušten i ugodan, a cilj nam je upoznati te, vidjeti kako dišeš i razmišljaš te kako ćeš se uklopiti u CROZ.  Na razgovoru ćemo proći i kroz tvoj kod da vidimo razumijevanje onoga što si napravio i da dobiješ priliku ispraviti greške (dakle, copy-paste tuđeg koda nije opcija). 

Kad te, nakon pomnog vijećanja mentora developera, odaberemo kao jednog od DEV praktikanata, javit ćemo ti se sa svim detaljima, a na tebi je samo da sredinom 7. mjeseca dođeš u CROZ. S obzirom na to da od praktikanata ne očekujemo da znaju raditi u svim tehnologijama koje koristimo, prva dva tjedna pohađat ćeš edukaciju iz tehnologija koje ćeš koristiti u razvoju svoje aplikacije.

Osim što ćeš se u ta prva dva tjedna upoznati s agilnom metodologijom razvoja aplikacije i uspješnim metodama rada u timu, upoznat ćeš se i s GitLabom, Reactom i Springom. Ne brini, nećemo te izbombardirati samo teorijom – naše su edukacije ili, kako ih interno zovemo, Školice – „savršen omjer teorijskog i praktičkog” (to je doslovan citat jednog našeg praktikanta). 

Nakon što se upoznaš s tehnologijama, bit ćeš spreman za rad na aplikaciji. Svi naši praktikanti sami biraju na kojem će projektu raditi pa ćeš tako moći i ti. Svaki se tim sastoji od tri developera s kojima ćeš zajedno raditi na kodu aplikacije, jednog poslovnog analitičara koji će tumačiti i uobličiti korisničke zahtjeve, pomoći vam s dokumentacijom i biti vaša veza s naručiteljem aplikacije – Product Ownerom, te UX/FE dizajnera koji će se pobrinuti da je vaša aplikacija user friendly i ugodna oku.

Kao developer, moja uloga bila je razviti programsku podršku za aplikaciju na kojoj smo radili. U timu je bilo tri developera te je cilj praksi bio da svatko od nas nauči što više iz svih faza razvoja aplikacije. Svatko je radio sve, odnosno nijedna osoba nije se bavila samo frontendom ili backendom. Neke od tehnologija koje smo koristili tijekom praksi su Spring Boot, React, DBeaver, Docker i GitLab. Velik naglasak je bio na razumijevanju napisanog koda i korištenih tehnologija. Isto tako, pratile su se agilne metode planiranja i razvoja te je od velike važnosti bilo da sav kod koji napišemo bude moguće ponovno iskoristiti.

CROZ-ova bivša praktikantica, danas zaposlena u CROZ-u kao studentica

Osim sa svojim timom, surađivat ćeš i sa svojim mentorima. Na raspolaganju će ti biti nekoliko iskusnih CROZ-ovih developera koji će ti rado pomagati u svim fazama razvoja aplikacije. Moći ćeš ih pitati što god želiš, tražiti za savjet, pomoć i objašnjenja, a oni će se uvijek potruditi da ti što bolje prenesu svoje znanje i nauče te kako se suočiti s problemima na koje nailaziš. I da ti daju što detaljniji review koda koji napišeš.

Rekao bih da je odnos s mentorima u CROZ-u odličan. Svi su jako dragi i pristupačni, barem jednom dnevno nas dođu posjetiti i vidjeti kako nam ide, a uvijek su dostupni za odgovaranje na pitanja. Kad sam tek dolazio na praksu, mislio sam da dosta dobro programiram, ali tek sad nakon svih njihovih reviewova vidim da se uvijek mogu poboljšati. Bez obzira na to što nemamo toliko iskustva, mentori nikad nisu razgovarali s nama s visoka, uvijek smo se osjećali kao da smo kolege, kao da smo jednaki njima i to je ono što mi se najviše svidjelo. Umjesto da nam naređuju kako da nešto napravimo, savjetovali su nas i usmjeravali, ali na nama samima je bilo da pronađemo najbolje rješenje. 

CROZ-ov bivši praktikant

Razvoj aplikacije, odnosno vrijeme koje provedeš na praksi, trajat će nešto više od dva mjeseca. Tvoj svaki dan započinjat će kratkim sastankom s mentorima kako bi svi članovi tima i mentori bili na istoj valnoj dužini, a zatim ćeš pisati kod, pronalaziti najbolja rješenja, razgovarati s ostatkom tima, ali i ostalim praktikantima i razmjenjivati ideje. Imat ćeš, naravno, pauzu za ručak, ali i vremena za popiti kavu i odmoriti se. Nakon posla nerijetko ćeš se moći družiti sa svojim timom, mentorima i ostalim praktikantima, ali ako pive poslije posla nisu tvoj đir, ne brini, bit će prilika za  bondanje i s drugim CROZ-ovcima.  

Nakon ljeta provedenog radeći na aplikaciji, svaki će tim imati priliku predstaviti svoj rad cijelom CROZ-u. Svake godine zadnji dan prakse organiziramo Student Show Off, svojevrsni sajam na kojem ćeš, zajedno sa svojim timom, svim CROZ-ovcima moći predstaviti svoju aplikaciju i njene funkcionalnosti. Student Show Off tradicionalno završava legendarnim partyjem kako bismo nagradili trud svih praktikanata i dali im priliku da se opuste i zabave. 

Većini praktikanata Student Show Off nije zadnji susret s CROZ-om i CROZ-ovcima jer velik broj njih ostaje raditi u CROZ-u i nakon prakse. Prošle je godine, primjerice, čak 40 od 54 praktikanata ostalo raditi  u već uhodanim CROZ-ovim timovima i na velikim, ozbiljnim projektima.

Ako želiš provesti ljeto u poticajnom i inspirativnom okruženju te steći vrijedno iskustvo, prijavi se na developersku praksu u CROZ-u. Buduća verzija tebe bit će ti zahvalna.